Списък със статии

Блог • 27.02.2019 г.

Сухо склеротийно гниене по слънчогледа

Сухото склеротийно гниене е гъбна болест по слънчогледа. Това е гъба полифаг с обширен кръг от гостоприемници, които са важни селскостопански култури (включително соя, царевица, зърнено-бобови култури, люцерна и картофи)

Блог • 27.02.2019 г.

Вертицилийно увяхване по слънчогледа

Черната ръжда, причинявана от гъбата Puccinia helianthi Schwein., е болест по листата на слънчогледа (Helianthus annuus L.). Болестта засяга повечето региони където се отглежда тази култура

Блог • 27.02.2019 г.

Вертицилийно увяхване по слънчогледа

Вертицилийното увяхване се причинява от гъбата Verticillium dahliae Klebahn. Това е почвен патоген с широк кръг гостоприемници, който причинява преждевременна смърт и увяхване на слънчогледа.

Блог • 27.02.2019 г.

Склеротиния по слънчогледа

Склеротинията се причинява от гъбния патоген Sclerotinia sclerotiorum, който често се нарича гъба на „бялата плесен“. Този патоген е сериозна заплаха за глобалното слънчогледово производство.

Блог • 27.02.2019 г.

Фомопсис (сиви петна) по слънчогледа

Фомолсисът е болест, причинявана от гъба с две различни форми – телеморфът Diaporthe helianthi Munt. Cvet. (ascomycetes: Diaporthaceae) и анаморфът Phomopsishelianthi Munt. Cvet.(Deuteromycetes: Sphaerioïdaceae).

Зареди още